Rätt luftfuktighet för ditt parkettgolv

När du köper ett parkettgolv är det viktigt att tänka på fuktigheten i ditt hem. I den här artikeln kommer du att lära dig vad för låg eller för låg luftfuktighet gör för ditt ekparkettgolv och hur du bibehåller fuktighetsnivån.

Vad är fuktighet?

Fuktighet är helt enkelt mängden vattenånga i luften under en viss temperatur. Inomhus varierar detta vanligtvis mellan 55 och 65%. Utomhus är det en större skillnad på grund av vädret. Utanför varierar det vanligtvis mellan 20 och 99%. Den perfekta luftfuktigheten för ditt trägolv är mellan 45 och 65%. Det är bäst att använda en hygrometer för att mäta inomhusfuktighet. En hygrometer finns i de bättre elektronikbutikerna eller så kan en av våra golvläggare från Stockholm ta med det vid installationen. Den ideala temperaturen för ditt trägolv är 21 till 23 grader.

Luftfuktigheten för låg

Om det är för lite fukt i luften riskerar ditt golv att torka sprickor. Det finns också en möjlighet att golvet kommer att krympa om virket får för lite fukt. Din hälsa kan också påverkas, så se till att fuktigheten bibehålls. Nedan hittar du ett antal tips som du kan hålla när det gäller för låg luftfuktighet:

  • Ventilera väl. Se till att luften i rummet kan röra sig tillräckligt, särskilt på sommaren. På vintern är luften utanför ofta redan torrare, så den har mindre effekt.
  • Köp en luftfuktare. En luftfuktare säkerställer att fuktigheten förblir på en perfekt nivå.
  • Håll golvet väl underhållna . Vi som golvinstallatörer kan rekommendera hur detta ska utfärdas.
  • Håll huset rent.
  • Lägg en skål med vatten på värmaren. Som ett resultat avdunstar vattnet från behållaren och förblir hängande i luften. Detta ökar fuktigheten.

Luftfuktigheten för hög

När luftfuktigheten är för hög kan golvet absorbera för mycket fukt. Detta gör att träet expanderar. Efter ett tag är det utrymmet borta och golvet kan bara höjas. Detta skiljer sig emellertid mycket efter träslag. Nedan hittar du ett antal tips som du kan följa när det gäller överdriven luftfuktighet:

Köp en luftfuktare. En luftfuktare gör mer än bara fukta luften, den ger också frisk ny luft.
Bra ventilation är också viktigt om fuktigheten är för hög. Speciellt när det är klart ute är det en bra tid att ventilera huset också.

Köp av golvet

När du köper ditt trägolv är det klokt att prata om fuktigheten. Vi som golvläggare vet allt om detta och eftersom det skiljer sig efter träslag så skadar det inte att höra en experts råd igen.