Hur kapar du golvplattor själv?

Vill du börja installera ditt nya golv själv? Väljer du ett klinkergolv som har exakt det moderna, snygga utseendet du letar efter? Att klippa dina golvplattor själv är definitivt en bra idé.

Naturligtvis är det inte precis en lätt uppgift att klippa dina golvplattor själv. Ändå är det verkligen möjligt att göra det själv, så länge du tar hänsyn till ett antal saker. Nedan hittar du några användbara tips för att du ska lyckas med denna uppgift!

De bästa tipsen för att klippa dina golvplattor

Inget bättre än att rulla upp ärmarna när du möblerar ditt hem. Även när det gäller att lägga kakelgolv! Några bra tips:

Lyssna på dina brickor

Det låter konstigt, men du kan höra om du skär dina brickor på rätt sätt! Så snart de ger ett slipande, skarpt ljud, vet du att du skär skarpt och inte följer stenens naturliga spår!

Välj rätt skärhjul

Det är naturligtvis viktigt att du använder rätt skärmaterial för att kapa dina brickor. Beroende på typ av sten och plattornas tjocklek måste du använda ett skärhjul på 5 mm, 7 mm, 9 mm eller 20 mm. Det är också mycket viktigt att rätt skärhjul används för mosaik och reliefplattor!

Keramisk version av natursten

I allmänhet skärs keramiska plattor och naturstenplattor sågas. Denna lilla skillnad beror främst på stenens struktur och motståndet mot yttre tryck. Tänk på detta om du vill klippa dina golvplattor!

Avlägsna rester och skräp

Slutligen är det viktigt under kapning att du tar bort de rester och bitar som har släppts ut under skivorna i tid. När allt kommer omkring, om det finns kvar för mycket korn, riskerar det att brickorna – även om de har klippts korrekt – fortfarande bryts på fel sätt. Och då har allt ditt arbete varit förgäves!

Logga alltid av ordentligt

Slutligen bör vikten av en tydlig avloggning inte underskattas. Att i förväg bestämma exakt var du ska klippa kommer inte bara att hindra dig från att slösa bort plattor – det ger dig också möjlighet att bli färdig snabbare och få ett bättre resultat!
Att lägga ett kakelgolv själv är ett svårt uppdrag, men tipsen ovan hjälper dig på vägen. Använd dem och innan du vet ordet av kommer du att njuta av ett hemlagat kakelgolv!

Om du skulle ångra dig och låta en professionell golvläggare göra detta så finns vi här för dig i Stockholm. Kontakta oss!