Golvläggning: Svarta golv

Svart golv – vad ska jag se upp för?

Svarta golv är trendiga. De kan ge ett rum en underbart dramatisk effekt. Mörka färger passar dock inte i sig i alla rum och med alla möbler. I den här bloggen kan du läsa vad du ska leta efter i ett mörkt golv.

Vad är viktigt med ett svart golv?

Mörka golv finns både som parkettgolv, som plattor eller som moderna vinylgolv. Effekten är i princip densamma. På grund av den dämpade färgen är golvet mycket mer slående än till exempel ett naturligt oljat trägolv. Det lockar dina besökares uppmärksamhet och skapar en lämplig ram för möblerna. Det betyder att om du har rätt möbler att följa med. Eftersom ett svart golv harmoniserar utmärkt med en ljus interiör – vare sig det är en läder-svit, en kombination av glas och stål eller en vit träutställning. Den totala atmosfären bestäms av denna moderna kontrast. Golvet i parkett eller PVC ser ut som en mörk duk, framför vilken du möter dina möbler.

Rummets ljus och storlek är avgörande

Som i en bra teater behöver du också bra belysning i ditt hem. Detta behöver inte nödvändigtvis vara konstgjord. Det är viktigt med ett svart trägolv att mycket dagsljus faller in i rummet. Detta är det enda sättet att förhindra en förtryckande känsla och en deprimerande atmosfär. Därför är små rum sällan lämpliga för mörk parkett.

Bra att veta: När du utformar golvet är väggens färg lika viktig. Använd snarare ett vitt eller lätt färgskikt här. Mörka färger används oftast endast i mycket höga och väldigt coola rum. Tack vare de svarta kan mycket rymliga rum ges en viss mysig touch utan att vara överväldigande. MEN använd en mörk färg på väggen klokt.

Du kan skapa en mer glad livlighet med ett svart golv om du kombinerar det med ljusa färger eller möbler, till exempel en röd soffa eller en gul vingstol. Här betonar det svarta ljusstyrkan hos de enskilda möblerna. Så här ger du din roliga kärleksfull smak ett modernt uttryck.

Hur underhåller du svarta golv?

Ett mörkt golv ser inte bara ut som en matta för din interiör. Vitt djurhår lyser också särskilt bra på det. Därför, när du väljer ditt golv, överväga i vilken utsträckning ditt husdjurs hår kommer att fånga ögat. Beroende på ytans natur kan du ta bort fläckar. Färgen svart spelar inte någon speciell roll här. Tänk snarare på tillverkarens skötselanvisningar.

Vårt tips: Om du har ett mörkt trägolv kan du lätt ta bort lätta repor med svart te. Detta hjälper till med den första nötningen i den mörka parketten.

Förresten: Även om ett svart golv som vinyl, plattor eller parkett har samma effekt vid första anblicken, är den totala atmosfären en helt annan. I synnerhet ett trägolv i svart utstrålar mer naturlighet och värme än en stenplatta i antracit på grund av dess strukturerade yta.

Om du bestämmer dig för att du vill ha ett svart golv så är vi mer än glada att hjälpa dig att lägga golvet. Vi har bland de bästa golvläggarna i Stockholm och kan garantera ett bra resultat.