Golvläggning: parkett

Bästa tipsen för golvläggning av parkett

Att lägga parkett själv har blivit enklare tack vare moderna klicksystem. Ändå finns det snubbeltrådar när du lägger, över vilka vi vill hjälpa dig med den här artikeln.

Vad är viktigt när du lägger parkett?

Det är lättast med klickparkett

Om du installerar parkettgolv för första gången rekommenderar vi ett trägolv med ett klicksystem. Eftersom detta kan placeras flytande på ytan utan tidskrävande limning. Du skulle bättre överlämna det till experter. Vi installerar ett sådant klickgolv på nolltid, vara golvläggare kommer att lämna dig med ett golv i världsklass.

Isolering säkerställer god rumsakustik

Med flytande installation är det viktigt att tänka på slagljudisolering. Eftersom golv som inte är limmade fungerar som en ljudlåda. De överför slagljudet och vidarebefordrar det. Isolering är därför mycket användbar för bra rumsakustik och ett harmoniskt område. Vissa golv har redan integrerad isolering. Var uppmärksam på denna viktiga detalj när du köper.

Golvvärme behöver låg motstånd

Det är också relevant om du vill lägga golvet på golvvärme. Detta kan bara värmas ordentligt om täckningen som ligger ovanför den också släpper igenom värmen. Därför kan denna parkett bara ha ett lågt termiskt motstånd. Se till att du har lämplig parkett innan du köper. Om du har några frågor eller har några frågor, tveka inte att fråga våra kompetenta golvexperter i Stockholm.

Rummets ljus och storlek bestämmer optiken

Innan du börjar lägga, titta på rummet vid olika tidpunkter på dagen. Hur ljus är det Och hur stort är rummet? Skulle du vilja att den ska se större ut eller att den skulle se mer mysig ut? En tre-strips parkett förlänger visuellt ett rum. Breda plankor, å andra sidan, minskar den med en-strips-looken.

I princip lägger du en färdig parkett parallellt med incidensen av ljus. Du bör tänka igenom andra inriktningar väl i förväg så att du inte har en ful skugga på golvet efteråt.

Finns det en rätt vinkel mellan väggen och golvet?

Innan du börjar lägga ditt nya golv, se till att dina väggar är vinkelräta mot golvet. Om detta inte är fallet, välj en vägg som du kommer att följa. En sladd kan vara till hjälp.

Parkett måste acklimatiseras

Även om det sticker i fingrarna, ta inte parkettbrädorna ur lådan omedelbart efter leveransen och lägg dem omedelbart. Trä är ett naturligt material som andas. Därför tar ett trägolv också cirka två dygn att acklimatisera sig i rummet där det ligger. På detta sätt undviker du fula deformationer.

Tänk på expansionsfogar

Expansionsfogar är viktiga för perfekt installation. Eftersom de garanterar att trägolvet lätt kan expandera. Utan detta 3 mm mellanrum (per meter) kommer panelerna att bula ut över tiden och kan till och med bryta ut. Expansionsfogar måste planeras för väggar, dörrtrösklar, radiatorer eller stora rum.

Ytan måste vara torr och ren

Det säger sig självklart att du bör rengöra ytan innan du lägger den. Om det visar sprickor eller ojämnhet är det nödvändigt att fylla den med en lämplig förening.

Vårt tips: se till att hålla oss till de torra årstiderna här

Detsamma gäller om du som erfaren lekperson vill limma hela parkettgolvet över hela ytan. En plan grund är ett måste för limmad parkett. Detta är det enda sättet att vara säker på att ditt resultat blir bra och att plankor inte kommer att släppas på medellång sikt.