Bambugolvet: starkt, ekologiskt och hållbart!

Har du någonsin tänkt på ett bambugolv? Bambugolv är mycket hårdare och starkare än ett ekgolv. Om du väljer ett bambugolv gör du ett ekologiskt och hållbart val. Ett bambugolv är dock inte ett trägolv; bambu är en typ av gräs, så du skulle faktiskt få ett gräsgolv. Det låter galet, så ofta klassificeras bambugolv under trägolv. Om du vill veta allt om detta trendiga golvval, läs den här bloggen om bambugolv!

Olika typer av bambugolv

Det finns olika typer av bambugolv, precis som med alla andra golvtyper. Med bambugolv har du inte bara olika typer av färger och ytbehandlingar, men det finns också en skillnad i hur bambugolvet produceras. Bambu måste pressas innan det kan bli ett fint platt golv. Och eftersom det finns olika typer av bambu finns det också olika sätt att pressa på.

Strax efter att skörden av bambu avskalas stjälkarna. Det karakteristiska gröna lagret avlägsnas. Det som återstår är ljusgula remsor, den här färgen är bambuns naturliga. När remsorna sedan ångas blir de bruna. Den bruna färgen kallas ofta karamell. Efter torkning bearbetas remsorna till ett golv genom pressning.

Pressande bambugolv

Det finns olika sätt att trycka på bamburemsorna. De mest kända är ’vanligt pressade’ och ’sidopressade’. Med vanligt pressad placeras remsorna längs varandra och limmas. Sedan får du ett golv med breda remsor av bambu och du kan tydligt se stjälkarnas ’knoppar’. När sidan är pressad placeras remsorna vertikalt bredvid varandra så att du får ett kort och tunt linjemönster. Knopparna på bambu är mindre synliga.

Densitet och skogsbambugolv

Du pressade också densitet och pressade skog. Med densitet pressas bamburemsorna samman under högt tryck och limmas ihop. Trästrukturen är mycket igenkännlig och karakteristisk för bambugolv. Denna metod för pressning gör golven extremt starka. Skogpressningen gör mycket breda remsor, detta bambugolv har ett mycket autentiskt utseende. Du ser omedelbart att du går på bambu. Detta bambugolv är lika hårt som densiteten. Dessa varianter behöver inte längre målas.

Bambu golv färger

Förutom de olika typerna av pressning kan du också välja mellan olika färger. Vi diskuterade redan den naturliga versionen och den ångade versionen (karamellfärg). Du kan också välja ett färgat golv. Det finns många färger att välja mellan, från de senaste trendiga färgerna till något riktigt speciellt.

Köp och installera bambugolv

Ett bambugolv är ett hållbart val, bambugolv håller upp till 35 år. Om du jämför priset med livslängden är det faktiskt inte ett dyrt golv. Du kan lägga bambugolv själv om du är lite behändig. Vill du ha ett svårt mönster eller vill du hellre lägga golvet av proffs? Det är möjligt, vi har ett mycket erfaret team med utmärkt läggningsservice. Beställ ditt bambugolv idag och få det installerat av våra golvläggare i Stockholm!