Återställ trägolvet

Massivt trägolv

Parkett av massiv ek består av hundra procent trägolvbrädor med mellan 7 mm och 23 mm tjocklek. Placering av brädorna upp till 11 mm limmas och spikas på ett trägolv. Efter installationen kan golvet slipas och sedan målas eller oljas. De tjockare ekplankorna i ek från 15 mm till 23 mm kan spikas utan limning.

Parkettgolv

Ett lamellparkettgolv består av sammansatta delar av trä eller plankor. Planken är därför inte hundra procent ekvirke. På grund av den limmade baksidan av parkettgolv är effekten av detta golv minimal i motsats till plankor av massivt trä. Lamellparkett förblir en naturlig produkt och kommer därför också att fungera.

Fiskbensgolv

Detta klassiska golvgolv är i V-form där huvudet på den ena plankan skjuts in i den andra delen av den andra planken. Detta är ett specialjobb och inte för lördagslösaren. Spåren måste vara vinkelräta mot varandra för bästa resultat. Detta golv finns främst i ekvirke.

Versailles-motiv

Detta motiv går tillbaka till Louis XIV: s tid från Versailles-palatset. Mönstret består av en diagonal flätning av trä innesluten av en fyrkant av ek. Detta golv är så mödosamt att endast få parkett kan fortfarande göra detta hantverk. Eftersom installationen tar mycket tid och träet är dyrt, är det ett av de dyraste trämönstren.

Ungerns trägolv

Kallas också sergeantband. Spetsarna på två brädor läggs i en vinkel på 65 grader. Detta ekgolv är mycket svårt att installera och rekommenderas endast för riktiga parkettmän.

Ekgolv i trä

Ett ekgolv varar vanligtvis hela livet, men det finns ofta synliga spår av användning. Det finns till och med kända trägolv som redan är 500 till 600 år gamla, som (om du lämnar deras spår av användning bakom) fortfarande ser helt nya ut. Ekvirke är en av den starkaste skogen, som till och med kan ses i träden, som kan nå 1200 års ålder. Förutom ekgolvets styrka har plankorna också en unik karaktär, till skillnad från laminat eller PVC. Inget ekgolv är detsamma.

När skulle jag få mitt golv renoverat?

Ofta görs valet när det har köpts ett hus, när det befintliga parkettgolvet inte ska bytas ut utan att tillåta restaurering till ursprungligt skick. Detta är ett förståeligt val, eftersom parkettgolv i ett sådant äkta hus ofta tillhör interiören. Vid den tiden var läggningsmetoden också mycket annorlunda än hur ett parkettgolv nu läggs.

Det är inte alltid värt att få ditt dyrbara trägolv renoverat. Den renoveringen är i själva verket för dyrt. I vissa fall är renoveringen nästan lika dyr som ett helt nytt parkettgolv. Idag kan vi till och med ge ditt anpassade golv en föråldrad look. Så ta en titt på hur mycket restaureringen kommer att kosta och hur dyrt ett nytt golv kommer att kosta. Du kan också ta en bit av ditt gamla golv eller en bild av det för att göra valet bättre. Vi finns för dig om du vill renovera ditt golv eller helt byta golv. Våra golvläggare har lång erfarenhet i branschen och vi är bland de ledande golvläggarna i Stockholm. Kontakta oss för att se vad vi kan göra för dig.

Monumental

I monumentala byggnader finns det ofta parkettgolv som är mycket professionellt utformade i motiv, som då är ett stycke traditionellt arv och är ersättningsbart. Tidigare var det främst personer av adel och handlare som hade råd med sådana egenskaper. Vid den tiden var golvet mer ett konstverk än att bokstavligen visa vad du har i ditt hem.

Kom ihåg att restaurering av det unika golvet måste utföras av en expert. Bevarandet av monument eller kommunen kan hjälpa dig med detta. Du kan ofta också få en subvention på restaureringskostnaderna. Det finns gott om alternativ för att återställa golvet.

Golvlister

Ett gammalt trägolv har naturligtvis rätt sockel. En klassisk vägglist av äkta trä behåller den gamla karaktären. Rätt fotlist finns för varje trägolv. Ta några lister hem och titta på vad du gillar bäst.

Golvvärme

Om du vill ha golvvärme installerat under ditt äldre trägolv är det ofta möjligt. Naturligtvis kan du bara ta ut ett sådant monumentalt golv. Lämna detta till oss som är proffs, låt oss lägga ditt golv och installera din golvvärme, vi garanterar att du kommer vara nöjd med resultatet.